Macau melaporkan kes baharu Covid-19, pertama dalam hampir 80 hari
Uncategorized

Macau melaporkan kes baharu Covid-19, pertama dalam hampir 80 hari

Macau telah mengesahkan kes baharu Covid-19, menamatkan tempoh 78 hari tiada jangkitan baharu di bandar itu. Pengumuman itu dibuat pada petang Khamis https://habaguanexhotels.com/ oleh pihak berkuasa kesihatan tempatan.

Kes itu berkaitan dengan seorang lelaki Filipina yang memegang residen Macau, yang kembali ke Macau pada hari Rabu dari ibu negara Filipina Manila melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong.

Orang itu mengambil perkhidmatan feri terus khas antara lapangan terbang Hong Kong dan Terminal Feri Taipa Macau. Perkhidmatan sedemikian, yang https://mtbchick.com/ dilancarkan pada 17 Jun, telah diperkenalkan untuk membolehkan penduduk Macau pulang ke Macau yang kini berada di luar negara, membolehkan mereka melangkaui kuarantin mandatori 14 hari yang kini terpakai kepada orang yang tiba di Hong Kong. Orang yang menggunakan perkhidmatan itu masih dikehendaki, apabila tiba di Macau, menjalani kuarantin di kemudahan yang ditetapkan.

Tiada kes baharu Covid-19 dilaporkan di Macau sejak 8 April. Bandar itu mengelak walaupun satu kematian. Kesemua 45 pesakit terdahulu yang dijangkiti penyakit itu telah pulih dan telah keluar dari hospital.

Pengumuman kes baharu Covid-19 di Macau dibuat ketika pihak berkuasa tempatan membincangkan pengenalan beberapa bentuk pengaturan perjalanan bebas kuarantin dengan wilayah Guangdong, tanah besar China yang berdekatan, dan dengan Wilayah Pentadbiran Khas Macau, Hong Kong.

Ketua Eksekutif Macau, Ho Iat Seng, berkata pada hari Khamis – sebelum pengumuman kes baharu Covid-19 di Macau – bahawa beliau sedang memerhati sama ada akan ada apa-apa “berita baik” pada Julai berhubung pelonggaran https://intmedtourism.com/ sekatan perjalanan antara bandar serantau ditimbulkan oleh wabak tersebut.  Sebilangan penganalisis pelaburan berkata bahawa pelonggaran sedemikian akan menjadi langkah penting ke arah pemulihan perniagaan kasino di bandar.

Walaupun sempadan masing-masing antara tanah besar China dan Macau dan antara Macau dan Hong Kong kekal terbuka untuk perjalanan, sekatan sekatan – termasuk keperluan kuarantin 14 hari di Zhuhai untuk kebanyakan penduduk tanah besar yang ingin melawat Macau dan kemudian kembali melalui Zhuhai; dan kuarantin 14 hari di setiap arah untuk perjalanan antara Macau dan Hong Kong – telah menyebabkan jumlah pelancongan yang sangat tertekan dan, akibatnya, hasil permainan kasar di Macau.